keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Kirjat sisustuksessa, vol 2

Taloyhtiön lehtikarusellista bongattu Kodin Kuvalehden numero 2 (10.1.2013) oli todellinen inspiraatiopurske, sillä sen kirjojen säilytystä käsittelevä artikkeli sai aikaan sellaisen energisen siivous- ja järjestelyvimman, että en muista toista jonkin lehtijutun perusteella koskaan saaneeni. Kiitos siis siitä lehden toimitukselle!

Meillä kirjasäilytykseen on liittynyt kaksi ongelmaa. 

  1. Kirjoja ei ole mitenkään älyttömän paljon, mutta silti kirjahyllyn mittoihin suhteutettuna liikaa. Kirjahylly on ollut nyt jo edesmenneen, rakkaan pappaani lahjarahoilla hankittu ensimmäinen uusi kaluste tähän ensimmäiseen yhteiseen kotiimme, ja siksi sitä ei kovin helposti vaihdeta.
  2. Sinänsä modulaarisen kirjahyllykokonaisuuden laajentaminen mietityttää: Miten yhdistetään uudenkirkkaita osia luonnonvalkoiseen, mutta jo käytössä auringon kellastamaan hyllykokonaisuuteen?
Suurin osa kirjoistamme on keittokirjoja, viinikirjallisuutta ja erilaiisa tieto- ja oppikirjoja ruokaan ja juomiin liittyen. Kaunokirjallisuutta hyllyssä on vain vähän, mutta sanakirjoja paljon. Heprea-venäjä -sanakirjakin tuntuu edelleen tärkeälle, vaikka en ole vuosiin opiskellut kumpaakaan. Pojan kirjat ovat pääosin hänen huoneessaan, mutta hänenkin kirjahyllynsä on niin täynnä, että kirjojen esiin ottaminen ja takaisinlaittaminen on hankalaa.
Lehtijutun kuvia oli ihana katsella. Kirjojen säilytysratkaisuja oli vaikka minkälaisia: kekseliäitä, klassisia ja enemmän muotoiluun kuin käytännöllisyyteen panostavia. Jutussa esiteltiin paljon lukevia ihmisiä ja heidän suhdettaan kirjojen säilytykseen. Lisäksi lukijat olivat lähettäneet ajatuksia kirjojen merkityksestä heille. Kaikki tämän blogipostauksen kuvat on skannattu Kodin Kuvalehden jutusta.

5. Bookrest-kirjaanlepuuttaja Scandinavian Design Center
6. Lack-hylly Ikea
7. Muuton hyllymoduulit Finnish Design Shop
Alkuperäiset kuvat lehteen valmistajilta.

9. Näkymätön, kirjan taakse piiloutuva pidike (kaksi kokoa), Hannas
10. String Pocket -hylly, Finnish Design Shop
11. Lovely Rita -kirjahylly Kartell Flagstore
12. Readers Nest, Paloranta
Alkuperäiset kuvat lehteen valmistajilta.



Väreittäin järjestellyt kirjahyllyt voivat sisustuselementteinä olla mukavan näköisiä, mutta etsin itse mieluummin kirjoja, jotka on järjestelty teemoittain tai aihekokonaisuuksittain. Silti rauhallinen kuva tyynestä Kaarinasta, joka järjestää kirjansa värijärjestykseen leikattuaan kirjojen irtokansista esittelytekstit ja liimattuaan ne kovan kannen sisäpuolelle, toi ihanalla tavalla lämpimät muistot mieleen kaikista lapsuuden kirjastotädeistä ja omasta työelämään tutustumisjaksosta kirjastossa ysiluokalla. Kaarinan kirjahylly olisi voinut olla minun mummini kirjahylly, siksikin kirjojen keskellä näytti olevan jotenkin turvallista.


Alkuperäinen kuva Jaakko Lukumaa (Kodin Kuvalehti 2/2013)


Alakuvassa taustalla oleva Erika tekee kirjoista houkuttelevia asetelmia perheenjäsenilleen ja ostaa kirjakaruselleja toisensa perään edellisen täytyttyä. Seuraavan sivun kuvissa kaunis Erika oli vaihtanut kampaustaan, ja  hymyili yhtä onnellisen näköisenä sohvan selkänojalla istuen kirja-aarteidensa keskellä. Eihän jutun luettuaan voinut tulla kuin hyvälle tuulelle ja lähteä valitsemaan seuraavaa romaania, johon tarttua! Näille ihmisille se tuntui olevan niin luontevaa, -kirjaan tuntui kerkiävän tarttua huolettomasti kuin kampaan konsanaan-, ja minä olin lukenut vain lomamatkoilla jo pitkään. Ihan ensin kuitenkin siivosin oman kirjahyllymme!

Alkuperäiset kuvat Jaakko Lukumaa (Kodin Kuvalehti 2/2013)

Lehtiartikkelista meille käyttöön jaloistuivat seuraavat ideat
  • kirjojen laittaminen esille asetelmiksi, jolloin niitä tulee luettua
  • kirjojen valitseminen näytille kauniin kannen perusteella ja "näyttelyn" uusiminen sopivin välein
  • laatikkomaiset kirjahyllyt -> osan kirjoista voisi kirjahyllyn sijaan laittaakin esille puulaatikoihin
  • säilytystilan varaaminen kirjaston kirjoille 
  • lepopaikka keskeneräiselle kirjalle 

Haluatteko nähdä kuvia meidän toteutuksestamme?

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kivaa! Täällä on ollut ihan harmaata, olen odottanut vähän parempaa=valoisampaa kuvauskeliä. Mutta laitetaan kuvia sulle, lupaan.

      Poista